top of page

Ayutthaya – království v ruinách

Necelou hodinu a půl cesty z Bangkoku leží nevelké město dnes jen malého významu. Město, které bylo v dávných dobách tak věhlasné, že zastínilo všechna ostatní široko daleko. Ayutthaya byla metropolí siamského království po celá čtyři století. Soutok tří řek a síť průplavových kanálů vytvořil z osídlení nedobytný ostrov, což konec konců i překlad názvu pocházející ze sanskrtu napovídá.

Ve 14. století se ze strachu z neštovic přesunulo sídlo hlavního města ze Sukhothai do původně Khmérského osídlení, ze kterého se rozrostla metropole opěvována daleko za hranicemi dnešního Thajska. Tehdejší Siam nabyl takového významu, že si podmanil sousední Barmu, Kambodžu a Laos. Ayutthaya se stala centrem kultury a díky své strategické poloze i cílem obchodníků z orientu a Evropy, kteří o ní mluvili jako nejkrásnějším městě své doby oplývajícím bohatstvím a přepychem.

V 18. století ale impérium podlehlo sílícímu tlaku sousední Barmy a hlavní město bylo po dlouhém obléhání vypáleno a doslova srovnáno se zemí. Po barmské invazi byly zdejší chrámy poničené a vypleněné. Město lehlo prachem a popelem, zatímco všechno bohatství přetékalo z vozů mířících k západu. Poslední zlodějíčci dokonávali zkázu, kterou vojsko způsobilo a kdo mohl, rozkrádal bohatství střádané po staletí. Nenechavým rukám neunikly ani sochy Buddhy. Jeden ze zlodějů sejmul soše hlavu, ta byla ale natolik těžká, že si ještě před hradbami musel na chvíli odpočinout ve stínu fíkusu. Legenda praví, že se strom rozhodl chránit alespoň to, co z království zbylo, a tak kamennou hlavu objal a ze svého objetí už nepustil. Buddhova hlava dnes u bran starobylého města vítá každého, kdo chce vejít.

Ruiny dnešní Ayutthay zdaleka nepřipomínají bohatství ani význam z dob minulých, a přesto ke svým zdem denně lákají stovky turistů. Dřevěné budovy a chrámy už dávno odvál čas a v areálu prohlášeném kulturním dědictvím zašlou slávu připomínají jen rozbořené stupy a bezhlavé sochy Buddhy. Ty jako jediné kamenné stavby mohly obstát ve zkoušce času.

I přesto je návštěva historického města velmi příjemným zpestřením programu.

Mimo nesčetné stupy je zajímavou atrakcí i 42 metrů dlouhý ležící Buddha, který v dnešních dobách odpočívá už jen pod širým nebem. Jeho chrám byl zničen při nájezdech a dnes jej připomínají jen základy nosných sloupů. Památky roztroušené po okolí se dají pohodlně objet na kole i v pozdních odpoledních hodinách, kdy už tropické slunko ubývá na intenzitě. V Asii tolik oblíbené noční trhy zaplavují boční uličky a nabízí vše od mořských plodů po vegetariánské pokrmy. Vůně z pouličních grilů zaplavuje širé okolí a nikdo nic nenamítá, když si večeři vezmete s sebou a pochutnáte si na ní v bezprostřední blízkosti osvětlených památek. Kolorit teplého tropického večera doplňuje monotónní orchestr cvrčků.

Sláva Ayutthay sice nedosahuje takových rozměrů jako kdysi, ale nezapomenutelná atmosféra tento nedostatek zcela jistě vyváží.

článek publikovaný na portálu travel.motejlek.com

Další fotografie z Thajska najdete v galerii

Recent Posts
Follow Us
  • Facebook Classic
bottom of page